Jak usunąć konto na Vinted? Instrukcja krok po kroku
Aby usunąć konto na Vinted, przejdź do profilu, otwórz ustawienia konta i wybierz „Usuń konto”. Zanim to zrobisz, zakończ wszystkie transakcje oraz wypłać pieniądze z Portfela Vinted. Konto zostanie od razu dezaktywowane, a trwałe usunięcie nastąpi po 3 miesiącach.
Jak usunąć konto na Vinted?
Procedura jest podobna w aplikacji i na stronie internetowej, choć położenie ikony profilu może się różnić. W aplikacji znajdziesz ją zwykle na dolnym pasku, a w przeglądarce w prawym górnym rogu strony.
- Otwórz swój profil.
- Wybierz Ustawienia, a następnie Ustawienia konta.
- Przejdź do opcji Usuń konto.
- Zaznacz pole potwierdzające, że wszystkie transakcje zostały zakończone.
- Wybierz ponownie Usuń konto, aby potwierdzić decyzję.
Po potwierdzeniu konto zostanie natychmiast dezaktywowane i stanie się niewidoczne dla innych użytkowników. Dezaktywacja jest pierwszym etapem procesu. Przez 3 miesiące możesz skontaktować się z Vinted i poprosić o przywrócenie konta. Po tym czasie usunięcie staje się trwałe. Niektóre dane mogą być przechowywane przez Vinted przez czas i w celach określonych w Polityce prywatności.
Co zrobić przed usunięciem konta?
Nie dezaktywuj konta, dopóki nie zabezpieczysz pieniędzy i nie zamkniesz trwających spraw. Przed potwierdzeniem usunięcia wykonaj następujące czynności:
- Zakończ wszystkie bieżące zamówienia i transakcje.
- Wypłać wszystkie środki z Portfela Vinted na swoje konto bankowe.
- Sprawdź, czy nie oczekujesz na zwrot pieniędzy lub rozpatrzenie sporu.
- Zapisz potrzebne informacje, ponieważ po dezaktywacji utracisz dostęp do historii zamówień i środków pozostawionych w portfelu.
Po usunięciu konta możesz stracić również możliwość składania nowych odwołań oraz otrzymywania powiadomień dotyczących już rozpatrywanych spraw.
Kiedy nie można usunąć konta?
Konta zablokowanego na stałe nie można samodzielnie usunąć ani przywrócić. W takiej sytuacji pozostaje kontakt z pomocą Vinted. Jeśli nie masz dostępu do adresu e-mail powiązanego z kontem, również skontaktuj się z pomocą. Vinted może poprosić o nazwę użytkownika, adres e-mail i inne informacje potrzebne do potwierdzenia tożsamości.
W przypadku trwałej blokady nie zakładaj kolejnego konta zamiast wyjaśnić sprawę z Vinted. Jeśli konto działa, ale chcesz tylko zrobić przerwę, dezaktywacja pozwala je przywrócić w ciągu 3 miesięcy.